Kosketa

Kevät ja kesä odotuttivat itseään. Nyt auringon lämpö pehmittää jo kivasti poskea.
Heräämme valosta, auringosta ja vihreydestä. Hymyilemme enemmän ja otamme kontaktia.
Ehkä heräämme ja avaudumme taas myös toisillemme enemmän.
Ja kyllähän näin käy. Terassit avautuvat, kaupungilla kuuluu enemmän spontaania puhetta ja puistoissa kuuluu musiikkia.

Olemme enemmän olemassa ja kuoriudumme paksuista talvivaatteista. Otamme kontaktia hieman herkemmin. Katseet kohtaavat ja hymyt vaihtavat vastaanottajaa.

Kevät voisikin nyt olla avaus kosketuksen kaudelle. Suomalainen historia ja kulttuuri ei varsinaisesti ole ollut koskettelun kultamaa. Me olemme tottuneet pärjäämään itsenäisesti ja turhaa lääppimistä on vältetty. Kokonaisia sukupolvia on kasvanut hyvin vähällä kosketuksella.

Hyväksyvän kosketuksen puute voi sairastuttaa. Vaikkakin kosketus voi tottumattomalle olla kummallista. Ja silti tiedetään että kosketus on terveellistä ja hoivaavaa. Ystäväni tekee tätä työkseen. Koskettaa ihmisiä. Hän kertoo, että joidenkin ihmisten on lähes mahdotonta vastaanottaa kosketusta. Samalla he kaipaavat sitä ja tulevat ihmisen luo, joka uskaltaa ja osaa edetä turvallisesti.

Itse halaan mielelläni ihmisiä. Harrastan pitkiä halauksia. Mutta vain niihin tottuneiden ihmisten kanssa. Hätäiset, lyhyet, etäiset halaukset ovat joskus ihan kivoja. Ja välillä kättely silmiin katsoen on paras tapa tervehtiä. Asiakas saapuu vastaanottotilaan ja suljen hänet syliini, pidän siinä. Tunnen tämän ihmisen tässä, lämpimänä ja konkreettisena. Joskus huomaan halauksessani jännittyneen kehon, joka hiljalleen sulaa halauksessa. Aina ei sula, joskus tarvitaan itkua, joskus kunnon pitkä hengitysharjoitus tai vaikkapa kehomeditaatio. Kosketuksen voi joskus korvata hyväksyvällä katseella.

Hyväksyvä kosketus on lämmin, turvallinen, luonnollinen ja pehmeä. Koskettaa voi monin eri tavoin. Kosketus on terveellistä ja vapauttaa kehoon oksitosiinia, hyvän on hormonia. Eniten oksitosiinia vapautuu synnytyksessä, imetyksessä ja intiimeissä kosketuksissa. Nämä tapahtuvat omissa ympäristöissään. Kaikille sopivat, turvalliset, luonnolliset, vaatteet päällä- kosketukset vapauttavat myös oksitosiinia ja tuntuvat yleensä hyvälle.

Joidenkin kanssa kosketus voi tapahtua kättelyssä, työkaverin olkapäälle voi laskea kätensä kun seisoo esim hänen työpöytänsä ääressä, ystävää voi halata, lapsen poskea silittää, kävellä kumppanin kanssa käsi kädessä…..

Miten, milloin ja ketä sinä kosketat?
Kuinka usein ja miten, sinua kosketaan?
Mitä ajattelet kosketuksista?

 

 

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot:

 
Haluan sinun voivan hyvin.

Tilaa läsnäololähettilään sanomat

Sanomat ilmestyy muutaman viikon välein ja toimitetaan suoraan sähköpostiisi. Saat vinkkejä ja ohjeita mielenhyvinvointiin sekä tietoa tulevista tapahtumista. Sanomien tilaajat ovat myös etusijalla uusiin ladattaviin tuotteisiini.

Jätä yhteystietosi alle ja seuraava sanomien numero ilmestyy
sähköpostiisi. Saatat myös saada pienen yllärin ensimmäisen viestin
mukana.