Ystäväsi dopamiini ja mantelitumake

 

Kehoa ja mieltä voi treenata pärjäämään paremmin kiihtyvässä työelämässä. Keholla on hienot systeemit ja se osaa tasapainottaa itse itseään. Ympäristön aiheuttama kuorma on kuitenkin välillä niin suuri että ilman tietoisia toimia, keho-mieli kuormittuu ja voi  huonosti. Moni elimistön ja mielen toiminta tapahtuu ketjussa ja asiat johtavat aina seuraavaan.

Ohessa kuvaan maalaisjärkimalliin yhden ketjumaisen osan aivojen toiminnasta. Stressiin ja keho-mielen hyvinvointiin vaikuttaa moni muukin asia. Tässä pieni pala dopamiini-mantelitumakeketjua. Toivon että se auttaa Sinua itsesi huolehtimisessa.

Olet sen arvoinen. Olet ihan maailman paras Sinä! 

 

Dopamiini on keskushermoston välittäjäaineena toimiva hormoni
Dopamiinilla on monia merkityksiä hermostolle. Se mm osallistuu ihmisen sisäisen kellon tahdittamiseen, ihmisen liikkeisiin ja tunteiden säätelyyn ja luo mielihyvää. Dopamiini energisoi ja virkistää, nostaa sykettä ja verenpainetta. Myönteiset kokemukset lisäävät dopamiinin vapautumista- ”hyvän mielen hormonia”.
Dopamiini rauhoittelee ja tyynnyttelee mantelitumaketta, joka reagoi kielteisiin ja positiivisiin ärsykkeisiin, ohjaten ihmisen toimintaa ja kehoreaktioita. Mantelitumakkeelle on tyypillistä huomata riskit ja kielteiset ärsykkeet ja ne tekevät meistä reaktiivisia.  Se on sen tehtävä.

Mantelitumake on tunnemuistin ja merkityksien keskusvarasto. Sen refleksinomainen, nopeasti toimintaan ajava ominaisuus, on joskus hankalaa tunnereaktioissa. Jos on paljon kielteistä signaalia, reaktioitakin on paljon ja eräänlainen ”hälytystila” jää herkästi ikäänkuin päälle. Se luo tarpeetonta ja ylimääräistä stressiä.

Kun mantelitumaketta tyynnytetään riittävästi tunnistamaan hyviä ärsykkeitä, sen tarve reagoida ärhäkkäästi kaikkiin mahdollisiin signaaleihin vähenee. Mantelitumakkeen stimulaatio hyvillä, myönteisillä kokemuksilla ja niiden vahvistamisella, auttaa sitä tyyntymään.Aivot alkavat huomaamaan hyvän ja keho välttyy liiallisilta reaktiivisilta stressireaktioilta.

Aivojen, mielen ja kehon totuttaminen hyvän huomioimiseen ja huomaamiseen, vaatii treeniä. Ihmisaivot ovat aikojen saatossa oppineet ensisijaisesti huomaamaan vaaran ja kielteisen. Kiire ja suorittaminen ylläpitävät tätä jännitettä ja reaktiivisesta, negatiivisesta mallista tulee kuormittavaa.

Tietoisuuden, läsnäolon harjoittamisella ja myönteisten asioiden huomioimisella, voimme tasapainottaa mieltä ja kehon systeemejä. Myös tätä dopamiinin ja mantelitumakkeen ketjumaista reaktiokaavaa, joka on yksi osa ihmisen älykästä toimintakokonaisuutta.

 

Miten autat ”ystäviäsi” tehtävässään?

  • Harjoita tietoisuuden ja läsnäolon taitojasi (meditaatio, mindfulness…)
  • Huomaa hyvä. Elämässä ei ole pelkkää hyvää, eikä tartte yrittää kaikkea kääntää positiiviseksi, mutta huomaa hyvä. Opetat näin aivosi tarttumaan ja pitäytymään myös hyvissä kokemuksissa. Näin vahvistat hyvän huomioimista ja kehon tasapainoa etenkin stressaavissa elämäntilanteissa
  • Muista hengittää. Pidennetty uloshengitys tasapainottaa kehoasi samalla myös hermoston kautta.
  • Oleile luonnossa. Luonnon tasapainottavat mekanismit ovat tutkittu juttu.

 

Voi hyvin. Elämä on juuri nyt ja tässä.

Terveisin, Jonna

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot:

 
Haluan sinun voivan hyvin.

Tilaa läsnäololähettilään sanomat

Sanomat ilmestyy muutaman viikon välein ja toimitetaan suoraan sähköpostiisi. Saat vinkkejä ja ohjeita mielenhyvinvointiin sekä tietoa tulevista tapahtumista. Sanomien tilaajat ovat myös etusijalla uusiin ladattaviin tuotteisiini.

Jätä yhteystietosi alle ja seuraava sanomien numero ilmestyy
sähköpostiisi. Saatat myös saada pienen yllärin ensimmäisen viestin
mukana.