Mitä asiakkaani kertovat

Mindfulnessin ja itsen kuuntelun vaikutus, on parhaimmillaan mullistavaa, hyvällä tavalla. Kuinka elämää voi elää nyt kun se on tässä. Eilinen oli jo ja huomisesta emme voi tietää.

Esimerkkien avulla on ehkä helppo valaista mindfulnessin eheyttävää vaikutusta asiaa hieman lisää. En ymmärrä miten se on mahdollista, mutta mulla on vain aivan hurmaavia, ihania asiakkaita. Ylpeänä olen seurannut heidän kehittymistään. Kerron pari tarinaa.

Asiakkaani, Neiti X

oli tilanteessa, jossa voimat olivat todella vähissä. Masennus oli jo diagnosoitu, terapeutti löydetty ja lääkärisuhde toimi. Osin terapeutin toimesta asiakkaalleni oli jo suositeltu mindfulness- tyyppistä harjoittelua. Mutta koska voimat olivat vähissä, ei hän saanut toteutetuksi läsnäoloharjoituksia, ainakaan säännöllisesti. Koska meillä oli ollut asiakassuhde jo aiemmin, neiti x päätti kääntyä puoleeni. Tapasimme säännöllisesti, mutta löyhästi. Suunnittelimme ilmavia tapaamisia, joissa hän pystyi ohjatusti ja turvallisesti harjoittelemaan ja olemaan helpommin hiljaa itsensä kanssa. Emme puhuneet paljon, sitä hän teki jo tarpeeksi muiden auttajien luona.

Neiti x huomasi, että ajatus ei kiertänyt niin paljon entisiä kehiä. Ajatus ja tunne ei jumittanut niin pahasti kuin ennen. Ja kun ahdistavienkin tunteiden kanssa on läsnäolevasti ja hyväksyvästi tarpeeksi, ne muuttuvat vähemmän ahdistaviksi. Kiitollisuutta ja valoa alkoi tulla enemmän esiin. Kun huomasimme aivoissa ja olossa selkeästi tapahtuneen muutosta, harvensimme tapaamisia. Hoitosuhteemme ei katkennut, vaan elää tilanteen mukaan. Verkkovalmennuksen avulla kotona tapahtuva harjoittelu oli nyt myös mahdollinen. Tällä hetkellä neiti x on taas haastavassa elämäntilanteessa, mutta hän ei ole niin ahdistunut ja voimaton kuin olisi ilman läsnäolon ja tietoisuuden tuomaa vahvuutta. Neiti x on aivan ihana, kaunis ja sopivasti onnellinen asiakkaani.

 

Neiti K

Neiti K:n kanssa asiat etenivät eri tavoin. Neiti K eli kiireistä arkea. Paljon töitä, pienet lapset, isohko koti. Elämässä oli kaikki periaatteessa hyvin, mutta neiti K ei tuntenut itseään oikein onnelliseksi, olo oli enemmänkin ärtynyt. Hän talsi päiviä eteenpäin ja selviytyi. Nukkuminen oli ajoittain hyvin huonoa.
Neiti K osallistui erääseen järjestämääni luento- harjoitushetkeen. Muistan keskittyneen ilmeen ja pitkän harjoituksen jälkeisen levollisen katseen. Hän oli pysähtynyt itsensä äärelle kunnolla ja löysi heti levollisuutta. Keskustelimme tuokion jälkeen ja huomasin, kuinka ulos ovesta käveli vapautuneemman oloinen ihminen kuin sinne sisään kävellyt suorittaja.

Myöhemmin neiti K jatkoi kirjallisten ohjeisen parissa ja oivalsi lisää. Hän sovelsi rohkeasti harjoituksia omaan elämään sopivammiksi ja ripotteli läsnäoloa arkeensa. Hän tunsi muutoksen itsessään. Elämässä oli taas värit ja kuinka onnellista olikaan elää juuri tätä elämää.

Kun seuraavan kerran tapasin neiti K:n, olin yllättynyt hänen voimakkaasta kehittymisestä ja koetun onnellisuuden säteilystä. Koskaan ei tiedä miten läsnäolon lisääntyminen ja tietoisuuden kasvaminen tapahtuu. Voi vaan uteliaana seurata. Ja palkitsevaa on, että kehitystä tapahtuu aina, joskus mutkien kautta hitaasti ja joskus nopeasti.

 

Neiti H

osallistui verkkovalmennukseen ja se oli hänen ensimmäinen kosketuksensa mindfulnessiin ja koko aihepiiriin. Hän mietti, että olisiko tämä yhtään sopivaa hänelle. Mutta arki kroonisesti sairaan lapsen kanssa ja kuormittava työ, oli tässä hetkessä lähes mahdoton yhtälö. Joskus oli vaikea löytää rauhallinen aika kotona, jolloin olisi keskittynyt harjoituksiin, mutta perhe halusi voimia äidilleen ja antoi tilaa. Neiti H koki itselleen tärkeimmäksi viestin tiheät saapumiset. Ne itsessään jo rauhoittivat ja hän tyyntyi hieman tekstiä lukiessaan ja nauhoitteiden ja videoiden avulla pystyi myös melkein joka päivä tekemään edes jonkun pienen harjoitteen. Nuo pienet päivittäiset hetket olivat arjen ihana tauotus ja joinain päivinä hän torkahti. Neiti H koki että säännöllisen harjoittelun ja pienen tauon antama voima avasi silmiä. Ajatukset olivat valoisampia ja harjoittelu oli jotenkin pehmeää ja lempeää. Hän koki että oli helpompi olla myötätuntoisempi itselleen. Neiti H on valtavan upea ja hänen läsnäolottelunsa jatkuu vaihtelevasti. Jotain tärkeää hän löysi.

 

Herra H

oli täysin ja aivan väsynyt, stressaantunut ja kypsynyt. Töissä oli kaaosta ja hänellä on paljon vastuuta. Työasiat pyörivät päässä koko ajan. Illalla tuli mieleen jatkuvasti tekemättömiä töitä ja asioita, jotka pitäisi muistaa. Mindfulness ei ollut kyllä ollenkaan mielessä tai edes toiveissa, mutta vaimo lähetti. Sovimme muutamasta tapaamiskerrasta. Alussa kävimme asioita läpi ja aloimme perehtyä harjoituksiin. Pienillä askelilla etenimme ja herra H huomasi yllätyksekseen että hänen oli helppo heittäytyä pitkiin harjoituksiin. Niiden jälkeen olo oli pitkään jotenkin elpynyt. Niinä öinä nukutti paremmin. Harjoittelu ja arjen tauotus toi kaivattua ilmaa ajatuksiin ja hän alkoi nähdä arjessa enemmän mahdollisuuksia. Herra H solahti harjoituksiin helposti, mutta koki haasteeksi kiireiset päivät. Keksimme että hän tekisi minimaalisen kävelyn lounaan jälkeen. Tulisi edes yksi pieni, lyhyt irrottautuminen työstä keskelle päivää. Tämä onnistui joinain päivinä. Herra H:n viimeisellä tapaamiskerralla pyysin häntä harjoittelemaan yhdessä vaimon kanssa. Herra H opastaisi. Oli kuulemma pienesti jo yritetty. Puoli vuotta tapaamistemme jälkeen, Herra H lähetti vastaanotolleni vaimonsa.

 

Herra K

osallistui verkkovalmennukseen, tuntematta mindfulnessia juurikaan. Hän koki päivittäiset viestit melko tiheiksi ja jaksotti niiden läpikäymisen itselleen sopivaksi. Hän kertoi palautteessaan nauttivansa eniten rauhallisista nauhoitteista, erityisesti kehomeditaatiosta, jota hän kuunteli iltaisin nukkumaan käydessään. Visualistina hän uppoutui myös mielellään viestien kuvamateriaaliin. Herra K koki oppineensa rauhoittumaan ja löytämään sisältään tyyneyttä. Haastavassa työtilanteessa hän koki saaneensa turvan tunnetta jokapäiväisistä viesteistä.  Hän aikoo käyttää mindfulnessia edelleen, valmennuksen päättymisen jälkeenkin.

 

Rouva T

”Välillä tuntuu, että sanat eivät riitä. Haluan kuitenkin yrittää  kuvata sitä, mitä Jonnan kanssa työskentely on minulle merkinnyt. Otin yhteyttä Jonnaan pitkän sairastelukierteen ja ahdistuneisuuden vuoksi. Jo ensimmäisen puhelun jälkeen olo helpottui. En muista mitä silloin puhuimme, mutta muistan oloni puhelun jälkeen. Jonna sai sytytettyä minussa toivon kipinän. Tapasin Jonnaa vaihtelevalla tiiviydellä yli vuoden ajan sekä vastaanotolla että metsäretkillä. Kävin samaan aikaan omaa psykoterapiaani ja koin näiden työskentelyiden täydentävän hienosti toisiaan.

 

Näin he sanovat:

Jonna on loistava läsnäoloon opastaja. Hänen olemuksessaan on sellaista aitoa lämpöä ja välittämistä, jota on vain harvoilla. Merkityksellisintä itselleni on ollut kokemus siitä, että Jonna on todella kulkenut rinnallani. Hädän hetkinä hän on rauhoitellut minua, ollut se turvallinen ääni, jota vaille olen liian usein jäänyt. Kun riittävän usein olen saanut turvautua Jonnan tukeen, niin pikkuhiljaa se rauhan ja turvan ääni on vahvistunut sisälläni. Jonna on maagisella tavalla löytänyt juuri ne oikeat sanat, jotka ovat taas kantaneet minua eteenpäin. Kun terapia on rajattu siihen tiettyyn hetkeen viikossa, niin Jonnasta sain hankalimpina hetkinä apua silloin, kun sitä todella tarvitsin. Ja juuri se on ollut minulle avaintekijä siihen, että luottamukseni elämään on vahvistunut. Sain kokemuksen siitä, että yksin ei tarvitse pärjätä.

 

Jonnan kokonaisvaltainen näkemys ihmisen terveydestä ja toipumisen avaimista ovat lisänneet omaa ymmärrystäni ja vähentäneet huoltani. Läsnäolotaitojen vahvistaminen on ollut olennaista oman hyvinvointini paranemisessa. Olen saanut ikäänkuin vahvistettua juuria, jotka pitävät minut tukevasti maan pinnalla silloinkin, kun tulee navakammin. Jonnan ehdoitta hyväksyvä katse on vahvistanut sitä kokemusta, että olen riittävä ja hyvä tällaisena, myös kaikkien haasteideni kanssa. En ole koskaan havainnut Jonnassa ärtymystä tai kyllästymistä, silloinkaan kun olen ties monennenko kerran laittanut hätääntyneenä viestiä jostain asiasta. Vastaus tai kohtaaminen on ollut poikkeuksetta lämmin ja myötätuntoinen.

 

Voin suositella sydämeni pohjasta Jonnan kanssa työskentelyä olipa kyse sitten parin kerran läsnäolotaitojen harjoittelusta tai pidempikestoisesta rinnalla kulkemisesta. En liioittele lainkaan sanoessani, että tällaisia ammattilaisia ei löydy jokaisen nurkan takaa. Vahva osaaminen yhdistettynä rakkaudelliseen kohtamiseen. Olen sydämeni pohjasta kiitollinen Jonnasta ja yhteisestä matkastamme <3″

 

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot:

 
Haluan sinun voivan hyvin.

Tilaa läsnäololähettilään sanomat

Sanomat ilmestyy muutaman viikon välein ja toimitetaan suoraan sähköpostiisi. Saat vinkkejä ja ohjeita mielenhyvinvointiin sekä tietoa tulevista tapahtumista. Sanomien tilaajat ovat myös etusijalla uusiin ladattaviin tuotteisiini.

Jätä yhteystietosi alle ja seuraava sanomien numero ilmestyy
sähköpostiisi. Saatat myös saada pienen yllärin ensimmäisen viestin
mukana.