Mindfulness, tuo omituinen sana, jonka merkitystä asiaan vihkiytymätön ei pysty juurikaan ymmärtämään. Paitsi, että jotain mieleen liittyvää lienee kyseessä, josko osaa sen verran englantia. Monen mielestä sana kuulostaa jopa humpuukilta tai joltain kukkahattutätien höpinöiltä, huuhaalta. Mutta kun hieman perehdymme aiheeseen, huomaamme että tässä on kyseessä enemmänkin ajattelutavasta ja ajattelun hallinnasta, kiireen ja stressin hallinnasta. Tässä tarinassa kerronkin maallikon sanoin, miten itse olen mindfulnessin kokenut ja mitä siitä olen saanut arkeeni.
Mindfulness on pelastanut minut monta kertaa, kun olen miettinyt, miten voi olla ”hullu” ja yrittää yhtä aikaa. Kun kaikki tuntuu kaatuvan päälle…
Aivan Redesanin alkuaikoina törmäsin paikalliseen mindfulness ohjaajaan Gila Heimoseen, joka tuli minulle tuolloin asiakkaaksi sparrauksiin. Pääsin tuolloin hiukan kärryille mistä on kyse. Kuitenkin, vasta kun järjestimme ensimmäiset yhteiset mindfulness-illat yrittäjille, ymmärsin mikä on homman nimi. Kyse ei ole vain höpöhöpöstä, kyse on oman mieleni ja ajatusteni hallinnasta. Myönnän rehellisesti, että alkuun pidin koko touhua ihan höpönä. Tänä päivänä, viisi vuotta myöhemmin, puhun monelle yrittäjälle ja yrittäjäksi aikovalle, kuinka tärkeä osa yrittäjyyttä ovat edes jonkinlaiset mindfulness -taidot. Kuinka kassajonossa tai punaisissa valoissa tiukalla aikataululla voit rentoutua!
Koin reilu kolme vuotta sitten yrittäjäurani ”karmeimman” katastrofin: silloisesta toimitilastani löytyi hometta ja sairastuin vakavasti astmaan. Olin pitkään sairaana ja menetin työkykyä joksikin aikaa, tämähän tarkoittaa yksinyrittäjälle rahavirtojen ehtymistä. Ei työkuntoa, ei asiakkaita, ei rahaa, mutta menoja sen sijaan samaan malliin ja jopa enemmän muuton ja tavaroiden uudelleen hankinnan vuoksi. Kävin tämän episodin aikana todella pohjalla, niin henkisesti, fyysisesti, kuin taloudellisestikin. Olin menettää lähes kaiken.
Tässä showssa helpottivat kaksi asiaa, henkilökohtainen työnohjaus sekä ystäväyrittäjäni mindfulness opit. Oli päästävä keinolla millä tahansa takaisin arkeen ja selviydyttävä eteenpäin. Sellainen kun olen luonteeltani. Järkyttävä laskujen pino ja kaaos, ja silti samaan aikaan olisi vain alettava elää eteenpäin. Stressiä, kiirettä, voimat vähissä, terveys heikoilla, rahat vähissä, usko kaikkeen hiipumaisillaan…
Mindfulnessin avulla opin jäsentämään ajatuksiani, osasin pistää (vuosien harjoittelun tuloksena) asioita järjestykseen ja olemaan ajattelematta kaikkea. Sain neuvon mm. siihen, että kannattaa pitää pieniä lomia, vaikka viiden minuutin mittaisia keskellä työpäivää. Tehdä hetki jotain ihan muuta, vaikka pelata kännypeliä työsohvalla tai kuunnella musiikkia. Olen myös oppinut ”kääntämään aivot 0-asentoon”, mikä on yrittäjänä toimiessa myös hyvä opetella. Näin pystyy lomailemaan miettimättä töitä ja siten rasittamatta itseään. Kun ei ne hommat mihinkään katoa. Me tarvitsemme huileja aika-ajoin, jotta jaksamme taas paahtaa. Jos vain kokoajan paahdamme ja annamme aivojemme sotkun myllätä päässämme, emme saa lopulta tehtyä yhtään mitään. Kaikki on totaalisesti jumissa. Päämme ja kroppamme tarvitsee breikkejä!
Näiden oppien avulla olen selvinnyt eteenpäin, nyt on taas valoa ja wirtaa arkeen, toisille jakaa. Sparraustyössäni törmäänkin hyvin usein asiakkaideni kovaan stressiin ja selvittämättömiin solmuihin. Näissä kohtaa monesti puhumme juuri mindfulness ”kikoista”, jotta asiakas pääsisi eteenpäin arjessaan. Jos aivot ovat solmussa, ei mistään muusta tule yhtään mitään, on seinä vastassa. Elämän korkeakoulu on minulle opettanut, että kaikesta voi selvitä, kun puhuu. Puhuu, oppii tunnistamaan itsensä ja käsittelemään ajatuksiaan sekä mieltään.
Ihmismieli vain on sellainen, että se vaeltelee ja harhailee. Aina silloin tällöin edelleenkin pirautan mindfulness ohjaajalleni ja kysyn neuvoa, tai sitten vain lähetän hänelle uusia ”potilaita”, potilaita positiivisessa mielessä. Sillä huomenna on kuitenkin uusi päivä ja se mikä ei tapa, se vahvistaa!
Iloa arkeesi ja rohkene pyytää apua, kaikesta selviää tavalla tai toisella.
Kirjoittaja on yrityssparraaja, Sanna Jylänki, Redesan Oy:stä. Sanna on erikoistunut yksin- ja kaksinyrittäjien sparraamiseen. Päänä ja olkapäänä, eli yrittäjäarjessa eteenpäin hellästi ”persiille potkien”. Sannan sparrauksessa ihminen on aina kokonaisuus, liiketoiminta mukaan lukien. Myynti, markkinointi, verkostoituminen, some, talous ja jaksaminen.
Yksi vastaus