Huutoja ja kuiskauksia

Viikot huhkitaan töissä ja huolehditaan perheestä ja/tai kotiasioista. Aina ei meinaa muistaa edes hengittää… Tunnit ja päivät vaihtuvat ja paljon tapahtuu. Välillä huomaa väsymyksen ja välillä ei.  Ja ei aina edes väsytä. Silti elämän pikkuasioita jää usein huomaamatta. Omaa itseä ei ehdi kuunnella ja pienet kehon tai mielen merkit ehtivät kasvaa suuriksi. Kivut ja säryt, ärtyisyys ja asioiden unohtelu laittavat sitten ihmettelemään että mites tässä näin kävi…

Arjen kuorma kasvaa liian isoksi ihan siitä syystä että emme ehdi kuulemaan kehon ja mielen tarpeita ajoissa. Pieniä läsnäolon tai tietoisuuden hetkiä ei yksinkertaisesti tunnu olevan. Oman itsen havainnointi jää kiinni siitä, kuinka kovaa keho tai mieli ”huutaa”.

”Huutamisen” keskellä on raskasta elää. Päänsäryt tai ahdistuneisuus eivät varsinaisesti helpota hektistä arkea. Lisäksi niitä saattaa sävyttää myös syyllisyys siitä, ettei tule huolehdittua itsestä, tai syntyy huoli omasta terveydestä.

Kehon kuiskailut ja hennot äänet kuultuaan, on helpompi säätää pieniä asioita arjessa. Oleellista tässä kaikessa on, että herkistää itsensä kuulemaan näitä hentoja ääniä. Pitämään niitä merkityksellisinä ja oikeina.

Jos on tottunut huutoon, ei kuiskailut tunnu missään.

 

Miten sitten itseänsä voisi totuttaa pieniin ääniin?

 

  • Huolehdi arkeen muutamia tietoisuuden hetkiä. Tunne keho ja hengitys, kun nouset aamulla sängystä. Tunne jalat lattiassa ja huomaa että hengität. Tunne lounaalla tuoli allasi ja kehon paino siinä. Näe, tunne, haista, maista ruokasi. Huomaa kuinka sylkeä alkaa erittymään  jo ennen kuin laitat mitään suuhusi. Näe työstä kotiin lähtiessäsi taivas ja puun latvat. Kuule linnut.
  • Ihmettele, ja uteliaasti tarkastele, silloin tällöin, että mitä kuuluukaan elämääsi tällä hetkellä.
    Kuinka paljon siinä on kuormittavia ja toisaalta ravitsevia asioita. Olisiko mahdollista lisätä kivoja juttuja elämääsi? Miten? Mikä on oikeasti tärkeää?
  • Hiljenny. Ole välillä hiljaa. Istu silmät kiinni ja tunne istuminen. Huomaa mitä tapahtuu kun istut hiljaa. Kuinka kuulet ehkä äänet tarkemmin. Tunnet hengityksesi. Huomaat millainen on ajatustesi vauhti. Tunnet levollisuutta tai kärsimättömyyttä. Huomaa tuo kaikki. Ei tarvitse muuttaa mitään, mutta huomata ja tulla tietoiseksi. Säännölliset hiljaiset hetket tyynnyttävät ja saavat sinut tietoisemmaksi mitä onkaan sinussa itsessä meneillään. Ja kuulet kuiskaukset….

 

Elämä on meneillään juuri nyt, tässä. Se ei välitä huudoista ja kuiskauksista.
Auta itseäsi elämään. Elä nyt.

T: Jonna

 

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot:

 
Haluan sinun voivan hyvin.

Tilaa läsnäololähettilään sanomat

Sanomat ilmestyy muutaman viikon välein ja toimitetaan suoraan sähköpostiisi. Saat vinkkejä ja ohjeita mielenhyvinvointiin sekä tietoa tulevista tapahtumista. Sanomien tilaajat ovat myös etusijalla uusiin ladattaviin tuotteisiini.

Jätä yhteystietosi alle ja seuraava sanomien numero ilmestyy
sähköpostiisi. Saatat myös saada pienen yllärin ensimmäisen viestin
mukana.