HMMO-Porrastekniikkaa stressin hoitoon

Sopivan asteinen ja lyhytkestoinen stressi voi joskus olla energisoivaa. Pikkupakko ajaa toimimaan ja hommissa on tekemisen meininki. Joskus stressi vaivaa kuitenkin epäterveellä tavalla. Stressin vaikutus kehoon on voimakas ja moniulotteinen.

Elämänhallinnan tunne ehkäisee osaltaan stressin muuttumista krooniseksi. Emme voi täysin hallita elämässämme olevia asioita, aikaa tai ajatuksiamme.  Voimme silti kasvattaa hallinnan tunnetta mm läsnäolon keinoin. Pysähtyä, hengittää ja olla ikään kuin ”asioiden päällä”, tietoisina, läsnäolevina, herkkinä, vahvoina, inhimillisinä. Riittävä hallinnan tunne edistää hyvinvointia.

On olemassa erilaisia keinoja hallinnan tunteen lisäämiseen ja tasapainon vahvistamiseen, stressaavien tilanteiden aiheuttamien tunteiden lievittämiseen. Seuraavaksi esittelen neljän portaan taktiikan.

Kokeile.

Ennen portaiden askellusta, PYSÄHDY. Take a break.

Hengitä. Hengitä sisään neljään laskien, ulos laskien kuuteen.

Pidennetty uloshengitys rauhoittaa.
Ilmastoi näin ärsykkeen ja reaktion välinen pieni tila.
Etene sitten halutessasi portaita.

 

Porras 1. Hyväksy tilanne. Tilanne on nyt tämä ja et ehkä mitenkään voi vaikuttaa tilanteeseen. Saatat haluta käyttää anteeksiantoa helpottaaksesi tunnekuohua.

Porras 2. Mukaudu. Näe tilanne myös mahdollisuutena. Voitko ajatella uutta tapaa ajatella, selviytyä tai mennä eteenpäin?

Porras 3. Masteroi. Olet oman itsesi herra. Tutki voitko edetä stressiä tuottavan asian tai ihmisen kanssa. Joskus tämä on toistuvaa. Mitä silloin voit oppia omasta toiminnasta? Ja miten sitä voisi muuttaa?

Porras 4. Ohita. Joitain asioita ei vain voi mitenkään muuttaa. Voisiko sinulla olla vaihtoehtoisia reittejä päästäksesi tavoitteeseesi? Tai pitäisikö tavoitteita tarkistaa? Olisiko tarpeen joskus kieltäytyä joistakin tarjouksista tai tehtävistä, ohittaa ne kokonaan?

 

Portaiden nouseminen voi olla raskasta ja joskus niitä ei tarvita.
Joskus tarvitsemme oikeasti vain pienen tauon.
Loppu sujuu sitten omalla painollaan. Syntyy hyviä tai ainakin parempia päätöksiä.

Ehkä lopulta olemme joustavampia ja kestävämpiä stressaavissa tilanteissa.

 

 

Teksti syntyi SIYLI:n inspiroimana. (Search Inside Yourself Leadership Institute)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot:

 
Haluan sinun voivan hyvin.

Tilaa läsnäololähettilään sanomat

Sanomat ilmestyy muutaman viikon välein ja toimitetaan suoraan sähköpostiisi. Saat vinkkejä ja ohjeita mielenhyvinvointiin sekä tietoa tulevista tapahtumista. Sanomien tilaajat ovat myös etusijalla uusiin ladattaviin tuotteisiini.

Jätä yhteystietosi alle ja seuraava sanomien numero ilmestyy
sähköpostiisi. Saatat myös saada pienen yllärin ensimmäisen viestin
mukana.