Nostan hattua sinulle etätyön johtaja! Poikkeusajan ja etätyön johtamisessa on ihan omia hienosäätöjä. Arvostan työtäsi kovasti. Kokosin omasta asiantuntijuudestani, kokemuksestani ja asiantuntija-artikkelikatsauksistani koostuvan kompaktin koosteen. Pohdittavaksi. Kuinka vahvistan omaa ja muiden hyvinvointia?
Hyvinvointi vahvistuu etätyössä
Joillekkin etätyö on paras mahdollinen tapa työskennellä. Työn suunnittelu ja aikataulutus vapautuvat, työaikoihin ei kulu aikaa ja voi olla rauhassa. Pyykit voi pyöräyttää keskellä työpäivää ja taukokävelyt virkistävät.
Hyvinvointi heikentyy etätyössä
Toisia etätyö kuormittaa. Joillekkin etätyö itsessään ei luo suurta stressiä, mutta yksin työskentely ja erillisyys, saattavat ahdistaa. Tilanteen epävarmuus herättää huolia ja pelkoja.Toisilla arki ja koti ei mahdollista rauhallista työskentelyä. Joillekkin työ vie mukanaan ja vapaalle ei osata siirtyä. Joskus ongelmaa aiheuttaa työergonomia, hartiajumit ja hapeton pää.
Ihmisten erilaisuuden ymmärtäminen ja kunnioittaminen korostuu esihenkilötyössä.
Millä saat toisen syttymään, inspiroi?
Mikä sammuttaa toisen innostuksen?
Mikä luo toiselle turvaa ja toiselle epävarmuutta?
Miten tuen jokaista riittävän hyvin?
Asiantuntijatahot tarjoavat tukea ja apua erilaisiin tarpeisiin. Apua kannattaa hakea ajoissa. Jo nyt näyttää ahdistus- ja mielialaoireet kasvaneen.
Vinkkejä ja huomioitavia asioita hyvinvoinnin lisäämiseksi:
- Avoin ja säännöllinen viestintä. Tiedota säännöllisesti ajankohtaisista työhön liittyvistä asioista. Välitä myös tietoa poikkeusajan käänteistä ja mahdollisista vaikutuksista työhön. Kasvata luottamusta avoimuudella. Ole inhimillinen ja anna myös muille lupa olla joskus epävarma. Kukaan ei tiedä kaikkea. Varsinkaan nyt.
- Järjestä ja mahdollista aikaa keskusteluille. Epävirallisemmat etäkokoukset voivat tuoda kaivattua yhteisöllisyyttä ja inhimillisyyttä tiimiin. Jutelkaa, kahvitelkaa, esitelkää lemmikit, tenavat, janoiset tai kukoistavat viherkasvit, jakakaa kokemuksia ja vinkkejä.
- Huolehdi että ohjeet työskentelyyn, viestintään, pelisääntöihin, työkaluihin ja raportointiin ovat kaikkien tiedossa. Kirkastakaa työn tekemisen tavoitetta.
- Haasteiden äärellä, muista varhaisen välittämisen malli, päihdeohjelmat ja yrityksen omat pelisäännöt.
- Ole aidosti kiinnostunut tiimistäsi ja osoita se. Soita, viestitä ja kerro tiimillesi olevasi olemassa. Anna lupa olla herkästi yhteydessä ja kontaktoi itse. Kysy kuulumisia.
- Mahdollista ja kannusta tiimin sisäisiä yhteydenpitoja. Erilaiset soittoringit, tukiparit…
- Huolehdi omasta hyvinvoinnista ja ole tietoinen voimavaroistasi. Huolehdi liikunnasta, ravinnosta, unesta. Huomioi myös muu palautuminen. Luonnon rauha ja omat hiljaiset hetket esimerkiksi tyynnyttävät kiireen tai paineiden keskellä. Hyvän tekeminen, kiitollisuus, käsillä tekeminen, musiikki ja esimerkiksi meditointi ovat tutkitusti ihmiselle terveellisiä.
- Priorisoi rehellisesti ja rohkeasti. Poikkeusaika kuormittaa ja voi olla viisasti siirtää joitakin projekteja tai kehittämishankkeita tuonnemmaksi.
- Hae ajoissa tukea ja apua tiimillesi ja itsellesi. Selvitä avun tarve ja potentiaalisen auttajan tausta ja osaaminen. Minkälaisiin asioihin tarvitset tukea? Minkälaista auttajaa tarvitset? Joskus riittää luottamuksellinen keskusteluapu, ihmistä ja terveyttä ymmärtävä henkilö, joka kuuntelee, soittelee, ohjaa, kysyy, on olemassa.
Keskustelen mielelläni asiasta lisää.
Tarjoan myös oman osaamiseni käyttöönne, mikäli tarvitsette vaikka In-House Läsnäololähettilään palveluja. Tässä hetkessä tarvittavat tukipalvelut ovat ydinosaamistani.
Lisäksi kokemus työterveydenhuollossa sekä työntekijän ja esihenkilön roolista, lisäävät ymmärrystäni etäjohtamisen haasteista ja mahdollisista ratkaisuista.
jonna@mindstone.fi